Tanım
Keten, küçük gök mavisi çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. 35-50 cm boyunda olan bu bitki, dar yapraklı, güçlü ve ince bir gövdeye sahiptir. Beş yapraklı çiçeklerin çapı 3-3,5 cm’dir. Keten, Temmuz’dan Eylül’e kadar çiçek açar. Çiçekler gün içinde açar, akşamları solar ve dökülür, ancak yeni çiçek tomurcukları belirir. Tanrılar tarafından yaratılan ilk bitki olduğuna inanırlardı. Latince adı “en faydalı” anlamına gelen keten, insanoğlunun yetiştirdiği en eski bitkidir ve tıbbi özellikleri nedeniyle her zaman değerli görülmüştür. Güzel Kleopatra, ana kozmetik yağı olarak keten tohumu yağı kullanmıştır. Günümüzde keten tohumu yağı, sorunlu ve normal cilt, saç ve tırnak bakımı için kozmetiklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Keten tohumu yağının aroması özeldir; ilk bahar otunun kendine özgü bir kokusu vardır. Keten notaları, kompozisyonlara narin ve ferah bir ton verir.



